ЦЕНТР АРТРОСКОПІЇ, ОРТОПЕДІЇ ТА ТРАВМАТОЛОГІЇ

субота з 09:00 по 15:00
Хірургічний корпус, 5-й поверх.
Телефон для запису на консультацію
Image Alt

Волинський обласний центр ортопедії, травматології і артроскопії

УНІКАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ ВІЙСЬКОВОМУ ІЗ СКЛАДНИМ ПЕРЕЛОМОМ ТАЗУ

Операції у ділянці тазу є одними з найскладніших в ортопедії і травматології. Це пов’язано як і з розташуванням великих судинно-нервових пучків у ділянці оперативних доступів, так і з тривалістю втручання та важкістю співставлення кісткових фрагментів. Кожне таке втручання потребує кропіткого передопераційного планування, широкого асортименту навичок та інструментарію.
Саме таке 23 жовтня було проведено військовослужбовцю у Волинському обласному центрі ортопедії, травматології та артроскопії Волинської обласної клінічної лікарні командою ортопедів-травматологів під керівництвом професора Філя Адріана Юрійовича.
Пацієнт отримав високоенергетичну травму під час несення військової служби внаслідок ДТП. На рентгенограмах виявлено множинні переломи кісток тазу та переломи стегна. На попередніх етапах медичної евакуації було проведено стабілізацію стану військового та фіксацію перелому стегнової кістки. Перед командою постало складне завдання: з одної сторони поперечний перелом кульшової западини, який відбувся 4 тижні тому в молодого пацієнта, з іншої сторони чіткі рекомендації щодо максимального терміну втручання – 3 тижні після травми встановлений піонером хірургії тазу Літурнелем.
Після співставлення потенційної користі та можливих ризиків було прийнято рішення на користь відкритої репозиції та металоостеосинтезу перелому кульшової западини з іліо-інгвінального та доступу за Стопа. Крім прогнозованих труднощів даного втручання: формування рубцевої тканини в зоні перелому команді довелось мати справу з ‘’короною смерті’’. Даний утвір являє собою судинну аномалію, яка спостерігається в 20-30% населення, представлений сполученням між затульною і нижньою надчеревною артерією, його пошкодження може спричинити кровотечу небезпечну для життя пацієнта.
Проте, крім хорошої хірургічної техніки на нашій стороні була удача і даний анастомоз вдалось швидко перев’язати, після видалення рубцевої тканини і спроби співставлення було отримано задовільне стояння фрагментів. Станом на сьогодні післяопераційний період протікає гладко та пацієнт пересувається з допоміжними засобами. Нижче представлено КТ пацієнта до та після операції.
Як видно, було досягнуто анатомічного співставлення фрагментів.
Консультація