ЦЕНТР АРТРОСКОПІЇ, ОРТОПЕДІЇ ТА ТРАВМАТОЛОГІЇ

субота з 09:00 по 15:00
Хірургічний корпус, 5-й поверх.
Телефон для запису на консультацію
Image Alt

Волинський обласний центр ортопедії, травматології і артроскопії

Пластика передньої хрестоподібної пластики

Пластика (реконструкція) передньої хрестоподібної зв’язки: все, що необхідно знати пацієнту

Запис на попередню консультацію до професора та спеціалістів центру з приводу пластики передньої хрестоподібної зв’язки по телефону: (066) 875-88-58. Адреса: Луцьк, п-т Президента Грушевського, 21, 5-й поверх (хірургічний корпус).

 

Дана стаття передбачена для пацієнтів, яким встановлено діагноз РОЗРИВ ПЕРЕДНЬОЇ ХРЕСТОПОДІБНОЇ ЗВ’ЯЗКИ, і запропоновано її відновлення (пластику, реконструкцію) шляхом артроскопії.

Реконструкція (пластика, відновлення) передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ).

  1. Вступ. 
  2. Деталі про реконструкцію ПХЗ. 
  3. Підготовка. 
  4. Операція. 
  5. Післяопераційний період, догляд. 
  6. Відновлення. 
  7. Ускладнення. 
  8. Альтернативи. 

Реконструкція передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ) – це вид хірургічного втручання на колінному суглобі для заміни однієї з основних зв’язок у коліні. Вам можуть запропонувати цю операцію, якщо ваш ПХЗ пошкоджено . Це може допомогти відновити належну роботу вашого коліна.

Деталі про  реконструкцію ПХЗ

Ваша передня хрестоподібна з’єднує стегнову кістку з великогомілковою та допомагає підтримувати стабільність коліна. Якщо ви розірвали або розтягнули ПХЗ, реконструкція ПХЗ може замінити пошкоджену зв’язку трансплантатом. Це заміна сухожилля з іншої частини вашого коліна. Зазвичай це робиться малоінвазивно, через “замкову щілину”. Це означає, що ваш хірург виконуватиме операцію через крихітні отвори (5-7мм) у вашій шкірі, замість того, щоб робити більший розріз.

Не всі з травмою ПХЗ потребують операції. Але ваш лікар, швидше за все, порекомендує операцію, якщо:

  • ви займаєтесь спортом, який включає багато поворотів, наприклад футбол, баскетбол чи волейбол, і ви хочете повернутися до цього
  • у вас фізична чи важка фізична робота – наприклад, ви пожежник чи поліцейський, або ви працюєте на будівництві
  • інші частини вашого коліна пошкоджені, і їх також можна відновити хірургічним шляхом
  • ваше коліно нестабільне (відомо, як симптом “висувної шухляди”)

Важливо подумати про ризики та переваги операції та обговорити це зі своїм хірургом. Вони обговорять усі ваші варіанти лікування та допоможуть визначити, що найкраще підійде саме вам.

Ваш хірург також точно пояснить, чого очікувати до, під час і після операції, а також будь-які пов’язані з цим ризики. Не поспішайте, перш ніж приймати рішення, і обов’язково запитайте свого хірурга, якщо у вас виникнуть запитання. Якщо ви все ж таки вирішили оперуватися, вам потрібно буде підписати інформовану згоду пацієнта. Ось чому важливо бути впевненим, що ви отримали всю належну інформацію.

Підготовка до реконструкції ПХЗ

Передопераційна реабілітація (пререабілітація)

Ваш хірург навряд чи візьметься до реконструкції вашої ПХЗ до того, як набряк зникне, і ви відновите силу та рухливість у коліні. Це може статися протягом кількох тижнів після травми, але це залежить від людини. Зазвичай вони просять вас дотримуватися програми передопераційної реабілітації протягом цього часу. Це може включати:

  • вправи, спрямовані на зміцнення м’язів ніг
  • вправи для покращення об’єму рухів
  • загальні легкі дії, такі як ходьба та плавання

Підготовка до операції

Ваш хірург пояснить, що ще вам потрібно зробити, щоб підготуватися до операції . Наприклад, якщо ви курите, вас попросять кинути, оскільки куріння підвищує ризик зараження грудної клітки чи рани, а також уповільнює час загоєння.

Зазвичай операція проводиться в денний період, а це означає, що вам не доведеться залишатися на ніч у стаціонарі. Ви можете зробити це під загальною,спінальною або провідниковою анестезією. Якщо у вас загальний наркоз , це означає, що ви спатимете під час операції. Якщо вам зробили спинномозкову анестезію, ви не спатимете, але нижня частина вашого тіла буде німіти. Під час провідникової анестезії чутливість втрачається лише у оперованій нозі і це дає можливість сідати в ліжку і навіть вставати за допомогою милиць відразу після операції. Іноді ви можете отримати заспокійливий засіб зі спинномозковою або провідниковою анестезією, щоб допомогти вам розслабитися під час операції. Це також може спричинити відчуття сонливості, тому ви можете дещо не пам’ятати, що відбувалося з вами під час операції. Вам потрібно буде домовитися, щоб хтось відвіз вас додому, якщо ви не залишаєтеся на ніч у стаціонарі.

Зазвичай перед операцією вас попереджають, щоб не їсти і не пити. В переддень операції вечеря легка, до 18:00 години. Дотримуйтесь порад вашого і якщо у вас виникнуть запитання, просто запитайте.

 

Що відбувається під час реконструкції ПХЗ?

Реконструкція ПХЗ зазвичай триває від однієї до трьох годин.Процедура зазвичай виконується за допомогою артроскопічної операції. Це означає, що це виконується за допомогою інструментів, які вставляються через кілька невеликих надрізів у коліно. Ваш хірург використовуватиме артроскоп – тонку гнучку трубку з підсвічуванням і камерою на кінці – щоб побачити ваше коліно всередині.Після огляду внутрішньої сторони коліна ваш хірург видалить шматок сухожилля, який буде використано як трансплантат. Трансплантат зазвичай являє собою шматок сухожилля з іншої частини коліна, наприклад:

  • ваші підколінні сухожилля, які є сухожиллями на задній частині стегна
  • ваше сухожилля надколінка, яке утримує вашу колінну чашечку на місці

Потім ваш хірург створить тунель через верхню кістку гомілки та нижню кістку стегна. Вони протягнуть трансплантат через тунель і зафіксують його на місці, зазвичай за допомогою гвинтів або скоб. Ваш хірург переконається, що трансплантат достатньо натягнутий і що у вас є повний діапазон рухів у коліні. Потім вони закриють розрізи стібками або клейкою стрічкою.

Зображення, на якому показано реконструкцію ACL

Чого очікувати після реконструкції ПХЗ

Після операції вам потрібно буде відпочити, доки не мине дія анестетика. Ймовірно, ви відчуватимете певний біль, скутість і дискомфорт, коли анестетик зникне, але вам запропонують полегшення болю, якщо ви цього потребуєте. Вас заохочуватимуть якнайшвидше встати й порухатися, а також навантажити ногу. Вам можуть надати милиці та наколінник, щоб допомогти вам підтримувати.

Як правило, ви зможете повернутися додому, коли анестезія пройде. Але вам знадобиться хтось, хто відвезе вас додому і залишиться з вами на ніч. Вам накладуть пов’язки на рани навколо коліна.

Перед тим, як ви підете додому, ваші медсестри дадуть вам поради щодо догляду за ранами, що заживають . Вони також поговорять з вами про будь-які можливі ускладнення, на які слід звернути увагу, наприклад ознаки інфекції або тромбоз глибоких вен (ТГВ). Щоб отримати додаткові відомості про них, перегляньте наш розділ про ускладнення нижче. Вони також обговорять знеболення, яке можна приймати вдома. Вони можуть призначити вам дату повторного огляду, включаючи будь-які сеанси фізіотерапії, які вам знадобляться.

Загальний наркоз може спричинити відчуття сильної втоми. Ви можете виявити, що ви не настільки координовані або що вам важко чітко мислити. Це має пройти протягом 24 годин. Тим часом не керуйте автомобілем, не вживайте алкоголю, не керуйте механізмами та не приймайте важливих рішень.

Відновлення після реконструкції ПХЗ

Зазвичай для повного відновлення після реконструкції ACL потрібно від шести місяців до року.

Ви відвідаєте фізіотерапевта протягом перших кількох днів після операції. Вони дадуть вам програму реабілітації з вправами, призначеними для вас. Це допоможе вам відновити повну силу та діапазон рухів у коліні. Зазвичай у вас буде низка цілей, над якими потрібно працювати. Це буде дуже індивідуально для вас, але типовий графік відновлення реконструкції ACL може бути подібним до цього:

  • 0–2 тижні – набирайте вагу, яку ви можете витримати на своїй нозі
  • 2–6 тижнів – починає нормально ходити без знеболення та милиць
  • 6–14 тижнів – відновлюється повний діапазон рухів – здатність підніматися та спускатися сходами
  • 3–5 місяців – здатність виконувати такі дії, як біг без болю (але все ще уникати спорту)
  • 6–12 місяців – повернення до спорту

Точний час відновлення залежить від людини і залежить від багатьох речей. До них відносяться вид спорту, яким ви займаєтеся, ступінь тяжкості вашої травми, використовуваний трансплантат і наскільки добре ви одужуєте. Ваш фізіотерапевт попросить вас пройти серію тестів, щоб перевірити, чи готові ви повернутися до спорту. Вони також захочуть перевірити, чи ви психологічно готові повернутися.

Під час одужання ви можете продовжувати приймати безрецептурні знеболюючі, такі як парацетамол, або протизапальні ліки, такі як ібупрофен. Переконайтеся, що ви прочитали інформацію для пацієнта, яка постачається разом із вашим ліками, і якщо у вас виникнуть запитання, зверніться за порадою до свого фармацевта. Ви також можете прикласти до коліна пакети з льодом (або заморожений горох, загорнутий у рушник), щоб зменшити біль і набряк. Однак не прикладайте лід безпосередньо до шкіри, тому що лід може пошкодити вашу шкіру.

Ваш хірург зможе порадити вам, коли ви зможете повернутися до роботи, водіння та інших видів діяльності.

Ускладнення реконструкції ПХЗ

Більшість людей добре одужують після реконструкції ACL. Але будь-яка операція несе в собі ризик ускладнень. Можливі ускладнення будь-якої операції включають такі речі, як інфекція, надмірна кровотеча, утворення тромбу або несподівана реакція на анестетик.

Тут перераховані основні ускладнення, характерні для реконструкції ПКС.

  • Ваше коліно може продовжувати піддаватися (нестабільність). Це може статися, якщо виникла проблема з розміщенням трансплантата.
  • Ви можете продовжувати відчувати скутість, а коліно може рухатися не так добре, як раніше. Це може бути спричинено артритом або артрофіброзом (коли в колінному суглобі утворюється рубцева тканина).
  • Ви можете продовжувати відчувати біль у коліні.
  • У вас можуть виникнути проблеми в тій ділянці, звідки був взятий трансплантат, наприклад, у колінній чашечці.
  • Ви можете отримати розрив трансплантата і потребуватимете подальшої операції.

Ваш ризик ускладнень може бути вищим, якщо у вас є інші проблеми з коліном. До них відноситься пошкодження меніска (хряща) у вашому коліні.

Альтернативи реконструкції ПХЗ

Альтернативою операції з реконструкції ПХЗ є продовження фізіотерапії. Вам може здатися, що цього достатньо, особливо якщо ви не плануєте займатися спортом або діяльністю високого рівня. Ваш лікар може також запропонувати такі заходи, як носіння колінного бандажа під час виконання вправ з обтяженнями, щоб захистити ваше коліно. Ви також можете прийняти рішення відкласти операцію і спочатку подивитися, як у вас вийде фізіотерапія. Люди, які вирішили зробити операцію пізніше, схоже, почуваються так само добре, як і люди, які зробили операцію протягом кількох тижнів після травми.

 

Консультація