ЦЕНТР АРТРОСКОПІЇ, ОРТОПЕДІЇ ТА ТРАВМАТОЛОГІЇ

субота з 09:00 по 15:00
Хірургічний корпус, 5-й поверх.
Телефон для запису на консультацію
Image Alt

Волинський обласний центр ортопедії, травматології і артроскопії

ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБУ

Багато людей страждають від болю у суглобах, що виникає внаслідок травм або їх вікового зносу. Це обмежує звичну щоденну активність, суттєво впливає на настрій та у цілому погіршує якість життя.
На сьогоднішній день ендопротезування (заміна внутрішньої частини тіла штучним аналогом) у багатьох країнах є плановою, рутинною операцію та одним з найбільш поширених хірургічних втручань. Дякуючи професійності лікарів Волинського обласного центру ортопедії, травматології та артроскопії, їх постійному самовдосконаленні даний тип втручання також є “шаблонним”, а кількість виконуваних операцій (понад 500 на рік)
У даній статті зібрано інформацію, яка може бути корисною до та після операції з ендопротезування. Ви дізнаєтеся про структуру та механіку роботи кульшового суглобу, його патології, розробки у сфері штучних суглобів та про хід операції.

 

ПЛАН СТАТТІ
  1. Кульшовий суглоб
  2. Патології кульшового суглобу
  3. Варіанти лікування
  4. Штучний кульшовий суглоб
  5. Перед операцією
  6. Операція
  7. Після операції
  8. Переміщення з новим суглобом
  9. Вдома
  10. Спорт
Кульшовий суглоб є шарнірним зʼєднанням кісток стегна та тазу, що може вільно рухатися у всіх напрямках та витримувати чималі навантаження.

Кульшовий суглоб є основним опорним суглобом під час руху. Недарма його підтримують найсильніші звʼязки, сухожилля та мʼязи. Він здатен витримувати величезні навантаження (наприклад, під час пʼятикілометрової пішої прогулянки він приблизно 10 тисяч разів навантажується вагою у 250% від маси вашого тіла) та дає вам змогу ходити, сідати, нахилятися, танцювати.

Кульшовий суглоб представляє собою шарнірне зʼєднання нижньої кінцівки з тулубом – шароподібна голівка стегнової кістки зʼєднується з тазом у гнізді, що називається вертлюжною западиною. Голівка та западина вкриті шаром хрящу, що робить їх поверхні гладенькими, а рухи відносно одна однієї – легкими та безболісними, а також виконує роль амортизатору суглобу. Навколо самого суглобу сформована оболонка, яка виділяє синовіальну рідину, що виконує роль змазки та живить хрящі.

Кульшовий суглоб може оптимально функціонувати тільки за умови здорового стану хрящів та мʼязів. Якщо постійно піддавати суглоб надмірним навантаженням, з часом це може призвести до часткового або повного руйнування його хрящової оболонки.

ЗАХВОРЮВАННЯ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА

Знос хряща (остеоартроз) є найбільш розповсюдженим ураженням суглобів. Остеоартроз кульшового суглобу називається коксартрозом (від лат. соха – стегно). Ваш лікар зможе встановити точний діагноз лише після проведення фізичного огляду та вивчення рентгенограм суглобу.

Остеоартроз

Остеоартроз починає розвиватися, коли навантаження на кульшовий суглоб перевищує ступінь навантаження, що він може осилити. Внаслідок постійного здавлювання під час руху відбувається пошкодження та поступове руйнування хрящу. Цей процес незворотній, так як хрящова тканина не регенерується. Зрештою, позбавлені свого захисного шару кістки починають тертися безпосередньо одна об одну. суглобові поверхні збільшуються та деформуються. Виникає запалення, збільшується напруженість мʼязів, обʼєм рухів поступово зменшується, суглоб набрякає та болить.

Знос хрящів

Руйнування шарів хрящу голівки стегнової кістки та кульшо-вої западини від віку називається віковою дегенерацією.

Кульшовий суглоб уражається до такого ступеню, що більше не справляється зі своєю амортизуючою функцією.

Дисплазія кульшового суглобу

Медичний термін “дисплазія кульового суглобу” описує вроджену деформацію кульшової западини. За нормальних умов, голівка стегнової кістки має занурюватися у кульшову западину. Але якщо западина недорозвинена та занадто пласка, голівка стегна не може у ній втриматися, що призводить до порушення біомеханіки суглобу та нерівномірного розподілу навантаження на опорні поверхні. Якщо не вжити заходів, це може призвести до тяжких порушень функцій нижніх кінцівок. Сучасні діагностичні процедури гарантують своєчасне виявлення цієї патології.

Перелом

Травми та падіння можуть спричинити перелом стегна – стегнова кістка ламається у шийці, у безпосередній близькості до кульшового суглобу. Якщо при цьому розриваються кровоносні судини, що постачають кров до кістки, голівка стегнової кістки може відмерти (таке явище називається остеонекрозом). У таких випадках необхідна операція, під час якої часто імплантується штучний кульшовий суглоб.

Ризик переломів кісток значно підвищується з віком через зниження щільності кісткової тканини, а отже, від таких переломів найчастіше страждають літні пацієнти.

Консультація