ЦЕНТР АРТРОСКОПІЇ, ОРТОПЕДІЇ ТА ТРАВМАТОЛОГІЇ

субота з 09:00 по 15:00
Хірургічний корпус, 5-й поверх.
Телефон для запису на консультацію
Image Alt

Волинський обласний центр ортопедії, травматології і артроскопії

КОРОТКИЙ ЗВІТ ЩОДО ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ ТАЗУ

Зима – це не лише свята. З її настанням скорочується довжина світлового дня та погіршуються погодні умови, дороги вкриваються ожеледицею, що призводить до збільшення частоти дорожньо-транспортних пригод; інакшими словами – зростає частота високоенергетичних травм. Даний тип травм є найчастішою причиною множинних переломів кісток тазу.

Нагадаємо, що переломи цієї ділянки є одними з найскладніших в ортопедії і травматології, що пов’язано із локалізацією критичних структур у ділянці переломів та оперативних доступів, а також тривалістю оперативного втручання і важкістю репозиції кісткових  фрагментів. Кожне таке втручання відрізняється своєю специфічністю і потребує кропіткого передопераційного планування, злагодженої роботи операційної команди, широкого асортименту інструментарію та навичок.

Переломи тазу часто супроводжуються вираженим больовим синдромом, масивною крововтратою та травматичним шоком, ушкодженням внутрішніх органів, що вимагає особливої уваги від спеціалістів.

Волинський обласний Центр ортопедії, травматології та артроскопії давно та успішно займається оперативним лікуванням переломів кісток тазу різного ступеня тяжкості та давності. Ми активно надаємо фахову допомогу як цивільним, так і військовим пацієнтам.

Протягом грудня місяця було успішно проліковано чотирьох постраждалих, в тому числі одного військового, травма якого відбулась під час несення військової служби у лавах Збройних Сил України. У кожному з чотирьох випадків використовувались різні методи фіксації, однак незмінним було одне – шанси пацієнтів на повернення до звичного способу життя помітно зросли.

Нижче ви можете бачити рентгенограми та МСКТ пацієнтів до та після оперативного втручання. Було використано різні металоконструкції, зокрема канюльовані стягуючі гвинти та пластини різних типів у поєднанні з блокуючими та кортикальними гвинтами.


Мал. 1. Закритий перелом передньої колони тазу зліва зі зміщенням. Закритий перелом клубової кістки зліва зі зміщенням. Було виконано ВР МОС перелому передньої колони тазу зліва пластиною та гвинтами та лівої клубової кістки гвинтом.


Мал. 2. Закритий перелом передньої колони тазу справа зі зміщенням. Закритий перелом задньої стінки кульшової западини справа зі зміщенням з переломом лівої кульшової западини з задовільним стоянням відламків. Перелом лівої сідничної кістки з задовільним стоянням фрагментів. Було виконано ВР МОС перелому задньої стінки кульшової западини справа та ЗР МОС перелому передньої колони тазу справа гвинтом.


Мал. 3. Закритий поперечний перелом лівої кульшової западини, верхньої гілки лівої лобкової, лівої сідничної, крила лівої клубової кісток зі зміщенням. Було виконано поетапне лікування: накладання скелетного витяжіння з метою часткової редресації фрагментів та м’якотканинних структур. В подальшому – ВР МОС переломів кульшової западини та лобкової кістки, а також крила клубової кістки ліворуч пластинами та гвинтами.


Мал.4. Закритий перелом задньої стінки кульшової западини зліва зі звихом головки стегнової кістки. Закритий перелом лівого ліктевого відростка зі зміщенням. Було виконано етапне лікування: вправління вивиху лівого стегна з подальшим накладанням скелетного витяжіння з вметою часткової редресації фрагментів та м’якотканинних структур. В подальшому – ВР МОС перелому задньої стінки кульшової западини ліворуч пластинами та гвинтами.

Як видно зі світлин, було досягнуто анатомічної репозиції та надійної фіксації. Вже на наступний день після операції було розпочато реабілітаційні заходи, зокрема активізація та поступова вертикалізація пацієнтів.

Для більш детальної інформації щодо принципів лікування переломів тазу перейдіть за цим посиланням. Окремо виділимо особливості лікування переломів кульшової западини.

У нашому Центрі ортопедії, травматології та артроскопії ви завжди можете отримати фахову консультацію та кваліфіковану медичну допомогу командою лікарів ортопедів-травматологів під керівництвом завідуючого відділення Каліщука Олега Павловича та професора Філя Адріана Юрійовича.

Консультація